מאת: טל ויינברג.
טיפ בנושא שימוש במדיה באתר האינטרנט שלכם וזכויות יוצרים.
כל יצירה, החל ממאמר שכתבתם, תמונה שצילמתם ועד יצירה אמנותית שיצרתם, מוגנת ב"זכויות יוצרים", כלומר זכות בלעדית להשתמשת ביצירה הזו לתועלתכם האישית. מטרת "זכויות היוצרים" היא להגן עליכם ועל ה"קנין הרוחני" שברשותכם מפני העתקה או שימוש של אדם אחר באותה יצירה ללא רשותכם. ספציפית לגבי תמונות, לכל תמונה, במיוחד אם זו תמונה שהיא בעלת ייחודיות ואיכויות יש "אבא ואמא", מישהו שצילם אותה, מישהו שפרסם אותה, יצר אותה ואסור להשתמש בה ללא קבלת אישורו. באתרי אינטרנט נהוג הרבה פעמים להטמיע תמונות, אם זה לצורכי המחשה או ליצירת אווירה. השימוש בתמונות אלה חייב להתבצע בהתאם לנהלים ולחוקים הקיימים. אסור לפרסם תמונה, אם היא לא שלכם, או אם לא קיבלתם או קניתם, באופן חוקי, את זכויות היוצרים להשתמש בה.
המקרה הבא קרה לי באופן אישי ממש בסוף השבוע האחרון. קבלתי הודעת מייל מלחיצה מחברה אירופאית שאיימה עלי בקנס של 350 יורו על חשד לשימוש בתמונה בניגוד לזכויות יוצרים באתר האינטרנט שברשותי.
המכתב שסוגנן בשפה משפטית והבהיר במדויוק את החשד לעבירה, הגיעה אלי בהפתעה גמורה. נטען בו שזכויות היוצרים של אחת התמונות באתר שלי שייכת ללקוח אותו הם מייצגים. הם צירפו צילום של התמונה ואת הקישור המדויק לעמוד באתר שלי וביקשו שאוכיח שיש לי את הזכות לפרסם אותה.
באותו רגע התחלתי לחקור מנין הגיעה אלי התמונה הזו. מדובר על דף שפורסם בשנת 2018 וממש לא זכרתי אותו או את התמונה שמשולבת בו, בטח שלא זכרתי מה המקור שלה. אבל, מה שכן ידעתי, זה שאני תמיד מקפיד על ענין זכויות יוצרים ולא מפרסם תמונות שאני לא יודע אם מותר להשתמש בהן. לרוב אשתמש בתמונות שאני בעצמי צילמתי או בתמונות שאני מכיר את מי שיצר אותן ולאחר שנתן לי אישור להשתמש בהן עם או בלי קרדיט. ניתן להשתמש במאגרי תמונות כמו Shutterstock, depositphotos, dreamstime ודומיהם, שמאפשרים לעשות מנוי או לרכוש תמונה בודדת איכותית בתשלום. או להוריד תמונות ממאגרים חינמים כמו pexels או pixabay. שימו לב תמונות מוויקיפדיה אינן מותרות לשימוש באופן גורף. יש לבדוק את סוג הרישיון שניתן לכל תמונה ותמונה. יש תמונות שהשימוש בהן חופשי, ישנן תמונות שנדרש לתת קרדיט לצלם ולמקור וישנן כאלה שחובה לקבל אישור שימוש מיוצר התמונה. חשוב מאוד להקפיד על הדברים האלה ולקרא היטב את ההתניות.
ספציפית לגבי אותה תמונה, כאמור, לא ידעתי מה המקור שלה, והתחלתי בבירור שבסופו התברר לי שהיא הוטמעה באתר שלי על ידי מי שבזמנו סייעה לי בכתיבת התכנים. פניתי אליה, ותוך ממש כמה דקות, היא הודיעה לי שהתמונה אכן הוטמעה על ידה, ושהיא נרכשה כחוק ממאגר תמונות. כל העניין סודר, נשלח מכתב תגובה לאותה חברה שאיימה בתביעה ותוך מספר ימים קיבלתי הודעה שהנושא נבדק, הוסדר ושהם אינם רוצים ממני דבר.
דרך אגב, הם היו מאוד חמדנים ודרשו 350 יורו כפיצוי על השימוש, במידה ולא אוכיח שאני מחזיק בתמונה באופן חוקי ועוד 390 יורו לשנה אם ארצה להמשיך להשתמש בה ולא אסיר אותה מיידית מהאתר שלי. כמובן שזה לא משהו שהייתי מסכים לעשות בכל מקרה, אבל גם לשלם קנס של 350 יורו זה ממש לא נעים.
אז מה הנמשל? קודם כל, ראו הוזרתם, אל תשתמשו בתמונות שאתם לא יודעים מה המקור שלהן. אני יצאתי טוב מהסיפור הזה. אני שמח שבאמת לא עשיתי פה טעות, כי בקלות, במיוחד כמי שיש לו אתר עם הרבה מאוד תמונות, יכולתי לטעות, לא במתכוון ולהכניס תמונה ללא זכויות יוצרים ולסתכן בתביעה. אז שימו לב לעניין הזה.
ובאותו נושא, בהקשר של ארגון המדבירים. לארגון המדבירים, כמו שאתם יודעים, יש לוגו כבר הרבה שנים ולאחרונה קיבלנו עליו אישור כסימן מסחרי, דבר שמקנה לנו בלעדיות ובעלות עליו. לחברי הארגון מותר להשתמש בלוגו לצרכי פרסום, להדפיס אותו על הניירת, להטמיע באתרי האינטרנט או להדביק על הרכב. למי שאינו חבר ארגון אסור לעשות שימוש בלוגו בשום צורה. ידוע לנו שישנם מדבירים שאינם חברי ארגון ומשתמשים בלוגו בפרסומים שלהם כסממן למוניטין. הדבר הזה אסור ומנוגד לחוק. וועד ארגון המדבירים מתכנן לפעול בקרוב כנגד אלו שמשתמשים בלוגו באופן בלתי חוקי באמצעות הגשת תביעות והטלת קנסות.
אם במקרה נתקלתם, תוך כדי עבודה, נסיעה, שוטטות באינטרנט בעסק שממתג את עצמו באמצעות לוגו ארגון המדבירים ואתם חושדים שבעליו אינו חבר בארגון, תעבירו אלינו ואנו נפעל מולו.
לסיכום, שימו לב לנושא זכויות היוצרים, גם באתר שלכם וגם במקומות אחרים. כמובן שאם מישהו משתמש בתמונה או יצירה שלכם ללא אישור (גם כן קרה לי בעבר, כשמישהו פשוט לקח ויצר דף פייסבוק שהתבסס על אתר האינטרנט שלי) זה כמובן לא חוקי, ופה אתם בצד של בעלי זכויות יוצרים, יכולים לפעול על מנת שהוא יסיר את החומרים ובמידת הצורך גם לתבוע פיצוי על השימוש הבלתי חוקי.